MENU
Międzynarodowa Wystawa POLAND 2025 już za 11 dni
   
   
 
Aktualności
Zarząd
Komisja Rewizyjna
Sąd Koleżeński
Kolegium Sędziów
Sekcja Gołębi
Wystawy
Rasy Polskie
Rasy Zarejestrowane
gołębie
drób
Wykaz Obrączek
Wykaz Znaczków
Galerie
Druki Do Pobrania
Związki i Stowarzyszenia
Kluby
Odnośniki
Pytania i Odpowiedzi
Kontakt
MAGAZYNY INTERNETOWE
Gołębie i Drobny Inwentarz
Kwartalnik Dla Hodowcy
POWIADOMIENIA
Wpisz swój adres e-mail, aby dostawać powiadomienia.
Rasy Polskie
wtorek 02 grudnia 2025
drób
Czubatka Dworska (Dworka)
nr obrączki 0/1
nr obrączki 1/0
16
18
Pochodzenie:
Oryginalna polska rasa wyselekcjonowana w oparciu o autentyczny materiał pozyskany w latach 2005-2008 w centralnej Polsce. Swoim wyglądem nawiązuje do staropolskich kur czubatych przedstawionych na rycinach z przełomu XIX i X wieku. Wyróżnikiem tej rasy jest niewielki czubek, takim, jakim charakteryzowały się kury czubate przy polskich pałacach i dworach. Czubek ten nawiązuje symbolicznie do nakrycia głowy bardzo popularnego w XIV i XVII wieku w Europie wschodniej, czyli tzw. kołpaka.

Cechy użytkowości:
Rasa bardzo dobrze przystosowana do środkowo europejskich surowych warunków klimatycznych – dlatego preferowane są broda, niewielkie dzwonki oraz grzebień typu różyczkowego w postaci oryginalnej fałdy. Przeznaczona dla szerokiego grona użytkowników, począwszy od gospodarstw farmerskich, agroturystycznych, aż do niewielkich zagród przydomowych.  
  
Wrażenie ogólne:
Rasa o zrównoważonym, spokojnym charakterze. Sylwetka w typie średnio ciężkim, masywna, krępa. Postawa dumna,  wyprostowana. Ogon bujny, gęsty, osadzony prawie pionowo, przypominający skrzydła noszone przez polską husarię.  

Cechy rasowości koguta:
- Głowa: Średniej wielkości, sprawiająca wrażenie, w porównaniu z całą sylwetką, zwartej i mocnej, płynnie przechodząca w szyję bez wyraźnego odcięcia.
- Dziób: Krótki, mocny, o barwie żółtej z wyraźnymi rogowymi przebarwieniami u nasady.

- Grzebień:  Różyczkowy szczególnego rodzaju w postaci charakterystycznego grubego fałdu przypominający orzech włoski, z wyraźnymi nieregularnymi wyżłobieniami, ściągnięty do przodu.

- Policzki:  Z licznymi drobnymi piórkami.

- Podbródek: Opierzony, gęsty.

- Zausznice: Czerwone, niewielkie, zakryte przez pióra brody; dopuszcza się niewielkie pobielenia, które nie powinny mieć wpływu na ocenę.

- Dzwonki: Niewielkie (do 1-2 cm co nie jest wadą), zaokrąglone, intensywnie czerwone, harmonizujące swoją wielkością z piórami brody.

- Czub: Niewielki, w postaci ściągniętej do tyłu grzywki, nie zakrywający oczu.

- Oczy: Wyraźne, duże, żywe, pomarańczowo-czerwone lub pomarańczowe.

- Tułów: Zwarty, mocny, krótki, wpisany w prostopadłościan.

- Szyja: Krępa, w miarę szeroka, pełna, krótka lecz proporcjonalna, dobrze harmonizująca z tułowiem i głową.

- Pierś: Szeroka, wypukła, dobrze zaznaczona.

- Brzuch: Dosyć wyraźnie zaznaczony, ale nie zwisający.

- Grzbiet: Jak najbardziej szeroki, masywny, ale jednocześnie krótki, w idealnym przypadku wpisany w kwadrat.
- Ramiona: Szerokie, dobrze zaznaczone.

- Skrzydła: Średniej wielkości, nie wyróżniające się, mocno przylegające, położone lekko skośnie, nie wystające poniżej dolnej krawędzi brzucha, w żadnym wypadku nie opuszczone.

- Ogon: Jak najbardziej obfity, z dużą liczbą sterówek, szeroki, noszony prawie pionowo pod kątem 70 – 80 stopni. Sierpówki wygięte, długie, dobrze zakrywające sterówki.

- Uda: Silne, dobrze opierzone, krótkie, bez nogawic.

- Skoki: Krótkie, mocne, w kolorze żółtym, z ostrogami, czteropalczaste.

- Palce: Szeroko rozstawione.


Cechy rasowości kury:
- Wrażenie ogólne: Sylwetka krępa, zwarta, szyja i nogi krótkie.

- Grzebień: Niewielki, różyczkowy, w postaci zwartego, w kształcie podłużnej fasoli fałdu, prawie niewidoczny, zakryty przez pióra czuba.

- Czub: Proporcjonalnie większy niż u koguta, wysklepiony do góry; kura  powinna widzieć zarówno do przodu, jak i na boki.

- Ogon: Bogaty, zwarty, pełny, prawie pionowy z obfitymi sterówkami.


Duże błędy:
- U koguta: Zbyt duży, zakrywający oczy czub; sylwetka lekka, smukła, nogi długie, nieproporcjonalne do sylwetki; nogawice na udach, opierzone skoki; ogon noszony poziomo, długi. Długie dzwonki. Brak brody. Grzebień pojedynczy.
  
- U kury: Czub w postaci wiechy zakrywający oczy.


Uznana Odmiana barwna:Jastrzębiata złocista (Bursztynowa) - z szarą piersią, na podkładzie kuropatwianym

Kogut:
Ubarwienie jest kombinacją elementów ubarwienia kuropatwianego z rysunkiem jastrzębiatym. Podstawą ubarwienia jest złoty czynnik z czarnymi i ciemnoszarymi elementami kuropatwianego rysunku. Całe upierzenie jest uzupełnione grubszym jastrzębiatym rysunkiem, to znaczy, że czarny, szary, złoto-żółty i złoto-czerwony kolor jest przerywany poprzecznymi łukowatymi pręgami koloru białego; szerokość tych kolorów jest w zasadzie jednakowa. Głowa i cała grzywa złociste aż do koloru czerwonego i żółtego z oznakami ciemnoszarego rysunku wzdłuż stosin piór i z białym jastrzębiatym rysunkiem. Również plecy i pokrywy skrzydeł czerwone z jastrzębiatym rysunkiem. Na dużych piórach pokryw skrzydeł domieszka czarnego koloru. Gardło, pierś, boki, uda, brzuch, lotki I rzędu i ogon ciemnoszaro-białe jastrzębiate bez dodatku koloru złocistego. U nasady ogona widoczne jasne pióra puchowe, co jest elementem charakterystycznym dla tego rodzaju ubarwienia. Lotki II rzędu mają wewnętrzne chorągiewki szare, zewnętrzne z jastrzębiatym złocistym rysunkiem i tworzą na złożonym skrzydle charakterystyczny jasno brązowy trójkąt. Podkład szaro-biało jastrzębiato porysowany.

Kura:
Głowa i górna część grzywy złote z szarym rysunkiem wzdłuż stosiny piór i z poprzecznym białym jastrzębiatym rysunkiem. Pióra na plecach, siodle i pokrywach skrzydeł mają podstawowy kolor, taki jak u odmiany Kuropatwiane uzupełniony szarym jastrzębiatym rysunkiem. Dopuszcza się niewielkie obramowanie piór i małą rdzę. Piersi łososiowe aż do  rdzawo-czerwonych z jastrzębiatym rysunkiem, ale bez domieszki koloru czarnego. Pióra na bokach szaro-brązowe z jastrzębiatym rysunkiem i jaśniejszymi stosinami. Uda i brzuch szare. Lotki II rzędu mają wewnętrzne chorągiewki szaro-czarne, a zewnętrzne brązowe, czarno „przyprószone”. Lotki I rzędu i ogon ciemnoszaro-brązowe z czarnym „przeprószeniem”. Ogólnie jastrzębiaty rysunek jest grubszy i przeważnie mniej kontrastowy niż u koguta, przez co kura sprawia wrażenie ciemniejszej i mniej „kolorowej”.
Duże błędy:
U koguta: większa domieszka brązowego koloru na piersi, bokach i udach, sierpówki przeważnie bez jastrzębiatego rysunku. U kury: Mocna rdza na pokrywach skrzydeł w większym zakresie, wyraźne złote obramowania na plecach, większy zakres upierzenia płaszcza z prawie nieodznaczającym się jastrzębiatym rysunkiem, wyraźnie jastrzębiato porysowana pierś.


Odmiany przygotowywane do rejestracji:
Kuropatwiane
Kogut:
Głowa brązowo-czerwona. Grzywa ciemno złoto-czerwona z wyraźnym czarnym rysunkiem wzdłuż stosin piór. Ramiona i plecy szkarłatno-czerwone. Pokrywy skrzydeł szkarłatno-czerwone z poprzecznym czarnym, o odcieniu fioletowo-metalicznym, błyszczącym lusterkiem. Siodło złoto-czerwone z czarnym rysunkiem wzdłuż stosin piór. Pierś, boki, uda, brzuch czarne. U nasady ogona wyraźnie widoczne jasne pióra puchowe. Lotki I-go rzędu czarne, w większości z wąskim brązowym obrzeżeniem zewnętrznych chorągiewek piór. Lotki II-go rzędu mają wewnętrzne chorągiewki piór czarne, zewnętrzne brązowe, na złożonym skrzydle tworzą jasnobrązowy trójkąt. Ogon czarny z zielonym połyskiem.
Kura:
Głowa złoto-czerwona. Grzywa złoto-żółta z szerokim czarnym rysunkiem wzdłuż stosin piór. Pióra na grzbiecie, siodle, pokrywy ogona i skrzydeł ciemnobrązowe z jaśniejszymi stosinami piór i z drobnym czarnym „przyprószeniem”, które równomiernie pokrywa chorągiewki poszczególnych piór aż do ich krawędzi. Pióra na piersi łososiowe z jaśniejszymi stosinami, na bokach w całości ze średnio zszarzałym odcieniem. Uda i brzuch szare. Lotki I-go rzędu czarne lub szaro-czarne. Lotki II-go rzędu mają wewnętrzne chorągiewki piór czarne lub szaro-czarne, a zewnętrzne brązowe, czarno „przyprószone”. Sterówki czarne.
Duże błędy:
U koguta: Jaśniejsza złoto-żółta grzywa, mało wyraźny lub brak czarnego rysunku wzdłuż stosin piór w grzywie, brązowy kolor piersi, boków i ud.
U kury: Całkiem czerwona lub czysto złota głowa. Niewyraźny rysunek wzdłuż stosin piór grzywy. Rozdzielone „przyprószenie” w górnych partiach płaszcza. Jasne obramowanie piór pleców i siodła. Brak rysunku stosin. Wyraźna rdza na piórach kryjących skrzydeł. Zbyt jasna łososiowa pierś.